Inte en helt vanlig fotbollsmatch

Det finns vanliga fotbollsmatcher och så finns det matcher som betyder så mycket mer än laguppställningar, form och tre poäng. Marseille-PSG är en sådan match.

HAT är det ord, som bäst kan beskriva relationen mellan de två lagens supportrar. Det är syd mot norr, vänster mot höger, fattig mot rik. Matcherna kantas ofta av våldsamheter både inne och utanför arenan. Matchen skulle egentligen ha spelats ikväll men har skjutits upp p.g.a svininfluensan härjar i PSG. Detta har gjort Marseillelägret rasande, som menar att det franska fotbollsförbundet gynnar laget från huvudstaden, och nu börjar nästa debatt om vilket datum matchen kommer att flyttas till.

Det är dock inte bara Marseille som drabbas. Av de ca 2500 Parissupportrar som beräknades se matchen på plats hade många redan anlänt till Marseille innan de fick beskedet om att matchen hade blivit uppskjuten. Säkerhetspådraget var som vanligt oerhört stort men det hindrade inte lagens supportrar från att braka samman i de centrala delarna av Marseille. Ett tiotal har skadats och ett flertal har gripits,enligt franska medier.

Hur kommer det sig då att hatet är så stort mellan de två klubbarna? Faktum är att det inte är en rivalitet som sträcker sig alltför långt tillbaks i tiden om man jämför med andra hatmatcher. I slutet av 80-talet är Bernard Tapie president i Marseille. Han är en kontroversiell sådan. Matcher vinns på ibland märkliga sätt. Konstiga domslut och motståndarspelare som plötsligt är helt ur form då de möter l’OM hör till vanligheterna under dessa år. Ligatitlar vinns på löpande band och Marseille är under den här tidpunkten Frankrikes överlägset bästa lag, om en på förmodligen något osportsliga grunder.

Vad händer med intresset för en liga om ett lag är för överlägset? Det sjunker självklart. Det här är ingenting som Canal + vill vara med om i jakten på att locka tittare i början av 90-talet. En antagonist till Marseille måste tas fram. Valet faller på Paris. Laget har potential och de kommer från huvudstaden. Perfekt. Det sägs att Tapie inte har någonting emot att en ny rival blommar upp. Han ser fördelar i att det bildas en klubb att hata för Marseille. Matcherna mellan l’OM och PSG trissas upp av Canal +. Det skapas en hatstämning och Tapie är inte sen att haka på. Han spyr galla över staden Paris i allmänhet och fotbollslaget PSG i synnerhet. Bollen har satts i rullning. Några dagar efter Marseilles Europacupseger möts lagen i ligan. Laget från hamnstaden i syd vinner och huvudstadens supportrar svarar genom att fira av raketer mot Marseilles tribuner. Hatet mellan klubbarna är ett faktum. Ett hat som bara blir större och större, år för år under 90-talet och som fortsätter in på det nya millenniet.

När spelarna från de två lagen springer in på ett fullkomligt galet Stade Vélodrome,om det nu blir nästa vecka eller i december, kommer de att göra det med vetskapen om att de ska spela en match de inte får förlora. Så i slutändan handlar egentligen allt om att göra det fotbollen går ut på: Att ta tre poäng.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s