Hellstrand skriver Östersång!

I lördags blev Öster klara för Superettan och den nyheten nådde snabbt hela vägen till Japan. Där satt musikern och Östervännen Staffan Hellstrand och skålade avancemanget i sake. Staffan hade tidigare lovat att skriva en sång till Öster ifall laget lyckades kravla sig upp till eliten igen. Det löftet säger sig Staffan nu vara beredd att hålla. I en intervju med SR-Kronoberg berättar han att sången dessutom kommer att vara klar till rödablå´s premiär i Superettan!

Staglaberget, som gillar Staffan Hellstrand och hans musik mycket, ser oerhört positivt på detta. Det behövs en Österhymn som spelas i början av matcherna och som alla kan sjunga med i. En sång som lockar till sång och taggar både spelare och supportrar. Utan tvekan är Staffan rätt person att skriva en sådan!

För att vägleda Staffan i sitt låtskrivande har vi satt ihop en miniguide till de svenska fotbollshymnerna.

Hammarby

Kentas låt är bra och mäktig men det känns som om den börjar bli lite dammig. Lagom tempo i sången dock som gör att den är lätt att sjunga med i. Denna får Staffan gärna snegla lite på när han skriver vår.

Göteborg

Joel Almés låt som spelades första gången denna säsong. En mycket skön och lättsjungen refräng och avslutning. Kanske i långsammaste laget men ändå mäktig.

Malmö FF

En vinnare när det gäller klubbhymner! Även bortafansen har svårt att inte få gåshud när Malmöklacken tar ton i avslutningen. Kanske lite för pompös för Värendsvallen dock där inte samma vilja att ta i från tårna finns hos samtliga. Höjningarna och sänkningarna i sången gör det enkelt skapa tryck.

Helsingborg

Ny låt. Lite seg och mycket ryckig. De tysta delarna ger nästan lite pinsamhet. Texten är inte heller direkt hårresande. Staffan behöver inte besöka Olympia för att leta inspiration.

Halmstad

Ett lågvattenmärke! Denna låt spelas faktiskt i Halmstad när spelarna gör entré vilket är helt sjukt. En cover på en cover med nödrim och löjligt överdriven dialekt. Ridå!

GAIS

Håkan Hellströms sång känns som ett krystat försök att bräda Göteborgs nya hymn av Joel Almé. Ger ingen vidare tryck och är verkligen inte anpassad till att sjungas på läktaren. Inget ont om Håkan dock.

Örgryte

Inget fel på sången. Inte på artisten heller för den delen. Björn Afzelius satte svensk text på Silvio Rodriguez låt och sjöng om friheten som det absolut vackraste i världen. En klassisk vänstersång som kanske inte känns helt rätt för överklasslaget nummer 1 i Göteborg. Kopplingen ligger i att Afzelius höll på Örgryte men frågan är hur många på ÖIS-läktaren som vet vad sången egentligen handlar om?

Öster?

Denna sång med Staffan tycker Staglaberget hade passat bra som hymn. Lagom tempo och referängen är enkel att sjunga med i. Orkar du inte skriva en helt ny låt Staffan kan du ju alltid ändra texten på denna!

Annonser