Dagens läktarkultur 2

 Precis som Midland R förutspådde (se kommentarsfält i inlägget under) är Cádiz CF nästa lag vars fans highlightas i ”Dagens läktarkultur-serie” här på Staglaberget. Kopplingen till Rayo Vallecano ligger i en långtgående vänskap mellan Rayos Bukaneros och Cádiz mest betydelsefulla grupp Brigadas Amarillas. 1.54 in i filmen från Bukaneros visas ett tifo från Rayos match mot Cadiz där vänskapen tydligt visas upp genom en banderoll (blodsbröder) samt en OH-flagga med bland annat båda klubbarnas märken.

Staden Cádiz ligger i södra Spanien i den region som är känd som landets fattigaste. Cádiz CF fyllde 100 förra året och spelar en betydande roll för invånarna i staden trots ganska skrala sportsliga resultat genom åren. Laget har ett enormt stöd av folket men också av styret i Cádiz. Kommunen har bland annat lyckats trolla fram pengar till en ny hypermodern arena. För tillfället harvar Cádiz i den spanska tredjedivisionen och ligger där på en tredjeplats. Där har laget ett snitt på mellan 12 000-14 000 åskådare per match.

Cádiz fans är ett kapitel i sig och nämns ofta som Spaniens absolut bästa. Det är högljuda, färggranna (90 % på läktaren bär en gul tröja) och framför allt väldigt lojala. Efter år av dåliga resultat har de lärt sig att ta nederlag med ro (”alkohol, alkohol alkohol, ni kan vinna eller förlora, vi är ändå här för att bli fulla” sjungs på Cadizläktaren vid motgång). Men framför allt är Cadizfansen otroligt bra på att uppskatta en medgång. För några år sedan lyckades de äkta gula ubåtarna (som laget kallas) kravla sig upp i La Primera. Stadens invånare ställde till med ett sjuk firande och vigde sedan det kommande året åt fotboll med övertygelsen att sessioren i den högsta ligan var ettårig (vilket den också blev). Samtliga hemmamatcher var i princip slutsålda redan när säsongen började och Cádiz bortafölje det året saknar nog fortfarande motstycke i spansk fotboll. Mot Real Madrid tog sig t.ex över 5000 Cadizfans de 100 milen för att se sitt lag och sjunga ut huvudstadslaget på Bernabeu.

Den mest kända gruppen på Cádizläktaren är som tidigare nämnt Brigadas Amarillas som likt sina vänner Bukaneros håller en tydlig antifacistisk och antirastiskt hållning. Brigadas Amarillas räknas som en av de mest betydelsefulla ultrasgrupperna med vänstersympatier i Spanien och har funnits på läktaren sedan 1982. Deras hemsida med bilder från denna och förra säsongen du här.

Cadizborna firar avancemang till högsta ligan.  

5 000 fans sjunger sönder Bernabeu trots storstryk

Brigadas Amarillas 25-årsfilm

Annonser

5 thoughts on “Dagens läktarkultur 2

 1. Midland R.

  Får väl i ärlighetens namn säga att jag gick in på Bukaneros hemsida och kollade upp ‘friendship’. Men jag hade mina aningar.

  För övrigt ännu en underbar post. Tack!
  /M.R

 2. La Caleta Inläggets författare

  Ha ha ha… Du känner ju mig och min böjelse för detta lag och deras fans. Ska för övrigt besöka Cádiz om en och en halv vecka.

  !Ese Cadi OE! 😉

 3. La Caleta Inläggets författare

  Och det ska de få! Samtliga läsare förväntar sig också din första ‘Öster i världen’. Öster i Kosta outlet ? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s