Dagens läktarkultur del 4

Tack vare, eller pågrund av en viss Zlatan Ibrahimovic har det svenska folkets intresse för italiensk fotboll återupplivats.
Snacket på stan har bytts ut, från samtal om Real Madrid, Barcelona och Real Betis  – till förmån för Milan, Lazio och Albinoleffe.

TV4´s italienexpert Jepser Hussfelt;
”I Sverige är intresset för en liga helt beroende av om det finns en svensk hjälte där. Förra året ansågs Serie A vara tråkigt i Sverige,
nästa år kommer Svensson att säga: -Vilken rolig fotboll de spelar i Italen!”

Tyvärr får vi denna säsong inte uppleva den läktarkultur som var helig under min uppväxt, och som var en av de absolut viktigaste inspirationskällorna till utformingen av den svenska läktarkultur vi ser idag.
Många års repressioner, skandaler och svarta rubriker har kantat den italienska fotbollen. Förbund, polisen mfl. valde 2010 tillsammans att införa Tessera del tifosi. Ett personligt id-kort som utfärdas (i samband med att man köper säsongskort) till supportrar som har ett fläckfritt förflutet kring fotbollsevenemang. Innehav av TDT kort är det enda sättet att komma in på bortaläktaren.

Föga oväntat blev protesterna stora i stort sätt alla grupperingar  i början av 2010.
En koväning gjordes inför denna säsong av supportrar till Milan, Inter, Juventus och Verona som helt plötsligt accepterade Tessera del tifosi. Men de grupperna är bara ett undantag. De flesta italienska fansen är eniga om att TFT är ”djävulens påhitt”.

.

Klubbarna har inte råd att stänga ute bortafans. Man väljer istället att släppa in de på neutrala läktare.
Behövs ingen nobelpristagare för att inse att det blir vissa spänningar när bortafans hamnar på samma läktare som hemmafans.

YouTube-klippet nedan är visserligen på italienska, men visar hur man ställer borta och hemmafans på samma läktare, enbart med matchvärdar emellan. Den huvusakliga orsaken till införandet av Tessera del Tifosi var att minska våldet inne på arenan. Bra jobbat säger jag bara. Verkligen.

Annonser

4 thoughts on “Dagens läktarkultur del 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s