Galningen, filosofen, geniet!

Det finns fotbollsstjärnor och så det finns fotbollsprofiler. De förstnämnda utövar sin sport ovanligt väl och blir väldigt beundrade för det. De uppnår stjärnstatus för sina gärningar på plan, sina snygga mål eller bländande dribblingar. Ofta tjänar de enorma summor pengar och ibland pryder de omslag på tvspel

Den andra gruppen, fotbollsprofilerna, har ofta tjänat sin profilstatus på helt andra grunder. De är ökända snarare än välkända. Har ofta svårigheter att räta sig i leden och även fast de är långt ifrån bästa bollspelaren på plan så sticker de alltid ut. De är älskade av några och hatade av minst lika många. Dessa profiler sätter en touch av äkthet på världsfotbollen, förvånar, upprör och levandegör.

Som luttrad läsare av Staglaberget har ni redan förstått att vi inte har mycket till övers för fotbollsvärldens stjärnor. Istället är det fotbollsprofilerna som allt som ofta fångar vår uppmärksamhet. I denna artikel vill vi lyfta upp en av dem – kanske den främsta dessa dagar. Galningen, filosofen, geniet – Joey Barton.

En kvick introduktion till Joey Barton då. Född och uppvuxen i Liverpools tuffare förorter. Spelade för Manchester city i 10 år innan han 2007 bytte till Newcastle. Representerat England i både U21 och A-sammanhang. Lämnade 2011 Newcastle för Queens Park Ranger men spelar numera i franska Marseille.

Vid första anblick en ganska ordinär proffskarriär för flera ganska hyfsade klubbar. Men skenet bedrar. Vart än Joey Barton går lämnar han rubriker efter sig – och trots att han i grund och botten är en mycket talangfull spelare, handlar få om hans bedrifter på plan.

Youtube svämmar över av filmer där Joey slåss. Han slåss med motspelare, medspelare och med vem som helst efter en av sina ökända krogrundor. Detta beteende var skälet att han tvingades bort från både Manchester City och Newcastle. Men även mindre brutala (men kanske lika ogenomtänkta handlingar) som att moona motståndafansen efter matcher gjorde nog sitt.

När Joey valde QPR 2011 förväntade sig många att slagsmålen och avstängningarna skulle fortsätta. Men en något äldre Joey hade lugnat ner sig (tillfälligt!) och hade även hittat andra uttrycksformer. Nävarna ersattes av tangentbordet och som twittrare (@Joey7Barton) fortsatte Joey att skapa rubriker. Minnesvärda tweets är:

Two incredibly thick geeza’s these two. F*cking dullards……..#spacecadets”

Om Arsenals Emmanuel Frimpong

I really don’t like that prick, in fact I honestly despise him… Goodnight.

Om Alan Shearer

@GaryLineker now back under your stone you odious little toad…

Om ja, ni ser själva…

Efter en hyfsad säsong för QPR var den gamla Joey Barton tillbaka lagom till det avgörande mötet mot sitt gamla lag Manchester City. Inför miljoner tittare världen över förlorade han, minst sagt, lugnet och gav sig på så många motståndarspelare han kunde.

Efter matchen förklarade Joey sitt agerande med att han ville få med sig en motståndare ut när han ändå blev utvisad. FA gillade inte förklaringen och han fick 12 matchers avstängning och sparken från QPR.

Nu spelar Joey Barton i franska Marseille där han, än så länge, inte skapat några svarta rubriker. Däremot hamnade han i rampljuset efter sin första presskonferens med de franska medierna. I vad som kan vara ett försök att vinna fransmännens hjärta började den urbrittiske scousern Joey helt plötsligt att bryta på franska. Förklaringen på twitter löd:

It is very difficult to do a press conference in Scouse for a room full of French journalists

Säga vad man vill om Joey Barton – men han förvånar, upprör och levandegör verkligen. Vi på Staglaberget är spända på fortsättningen. C’mon Joey!

Annonser

One thought on “Galningen, filosofen, geniet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s