”Mr 100%” i lusekoftornas land

markusjonssonkarriar
SPELARE FRÅN FÖRR

Ponera följande: Öster överraskar alla och slutar som mittenlag.
Då vänder Markus Jonsson hem från norska Brann och skriver på femårskontrakt med klubben från Staglaberget.

Det vore ett scenario som sannolikt få Östersjälar skulle tacka nej till.
I Öster minns vi honom bland annat för hans mogna, distinkta försvarsspel och fina skott. Och stenhårda jobb i 90 minuter, förstås. Efter sex tappra år med himmel och helvete lämnade han oss som vinnare 2005 för spel i Gnaget. Och snabbt blev han en favorit hos råttorna på Råsundas Norra Stå, inte minst tack vare sina fläckfria insatser från elvameterspunkten. Redan på Värendsvallen var han känd för sitt hundraprocentiga straffskytte, och när han i september 2009 dundrade in tolfte straffen på lika många försök för AIK blev händelsen historisk. Smeknamnet ”Mr 100%” anammades med rätta av såväl kvällstidningar som fans.

jonssoniaik

Ännu en straff i nätmaskorna. Firar bakom ryggen – Kenny Pavey.

I AIK upplevde Växjö BK-fostrade Jonsson sin karriärs glansdagar. Dubbla titlar 2009 (Allsvenskan och Svenska cupen) står ut som givna höjdpunkter. Framgångar som ledde vidare till spel i Europa för ”Mr 100%”, som tog med sig guldtränaren Mikael Stahre och började på ny kula i grekiska Panionios. Men det rödblåa Aten-laget hade ungefär lika bra koll på ekonomin som Greklands regering, och turbulensen lät inte vänta på sig. När resultaten uteblev fick Stahre foten, efter bara ett halvår. Ensam svensk kvar i klubben: Markus Jonsson, som trivdes med solen och med fotbollen, men inte lika mycket med hur klubben sköttes.
När det stod klart att tiden i fetaostens och de stora filosofernas hemland var förbi i slutet av 2011 hoppades nog många gulsvarta på en comeback i Solna.

Men Stefan Paldans gamla norska proffsklubb kom emellan, och Jonsson hamnade istället i SK Brann i början av 2012. Där väntade kaptensbindeln och en ledarroll i lagbygget som skulle upprepa 2007 års succé med ligaguld och ett publiksnitt på över 17 000 (!). Uppdraget hedrade Jonsson som själv rankat det som ett av sina stoltaste ögonblick.
Men det skulle komma att bli ett slitsamt debutår i Tippeligaen. 17 av 30 omgångar kunde Jonsson trots allt spela, men i övriga 13 satte skadeproblemen stopp. Det största gisslet hette åderbrock på benen, och tvingade fram en operation. Lägg därtill en manglad höft mot Tromsö i mars, och en mosad näsa mot Hönefoss i juli, och bilden av en mödofylld säsong blir allt mer tydlig.
Brann slutade på en sjätteplats, tjugo pinnar bakom Molde som tog sin andra raka titel.
Inför årets säsongsstart om cirka en vecka (15 mars) har man värvat 22-årige mittfältaren Stéphane Badji från Sogndal. En lovande senegales som redan gjort två a-landskamper, och som ska bidra till Branns jakt på en högre tabellplacering i år.

Det är tveklöst en lång och imponerande karriär som nu blänker i CV:t. Men på lördag fyller Markus Jonsson 32 år, och ungdomens dagar är ofrånkomligen förbi. Hur många proffssäsonger återstår? Och hur stora är chanserna att vi får se backklippan i storstilad comeback på Myresjöhus Arena? Den som lever får se – chanserna till ett svar på gåtan är betydligt större om du läser Staglaberget framöver…


Se även:

Håll utkik! Det här är del 1 av 2 om den forne Österkämpen. I del 2 berättar Markus Jonsson själv om den kommande säsongen i Brann, vad han tror om Östers chanser, och får givetvis frågan alla ställer sig: hägrar en comeback i Öster någonstans i framtiden?

2 thoughts on “”Mr 100%” i lusekoftornas land

  1. Ping: ”Öster ligger mig väldigt varmt om hjärtat” | Sveriges bästa (när vi vill) blogg om Östers IF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s