Den nya läktarkulturens gryning över Växjö

Norra stå har blivit Södra stå.
En supporterflytt med symbolik. Tiden för en ny era har redan börjat. 2013 blir stödet till Östers IF större och starkare än någonsin.

Bild

Romas Curva Sud – Stadio Olimpico.

Med undantag för några sporadiska utflykter till huvudläktaren huserade Östers supportrar år efter år på Värendsvallens norra ståplats.
Men sedan september i fjol är det Södra ståplats som gäller, på Myresjöhus Arena.
Sektionstillhörigheten klingar kanske inte med samma självklarhet som Curva Sud/Curva Nord på Stadio Olimpico i Rom eller Giuseppe Meazza i Milano. Men den har betytt mycket för många av oss, inte minst i regntunga förlustmatcher där man med glädje stått och dragit på sig en lunginflammation – bara för att stötta laget. Den kalla, gråa betongen har varit vårt hem under uppväxtåren för att sedan bli den självklara fasta punkten i det vuxna livet.

Inters Curva Nord – Guiseppe Meazza.

Inters Curva Nord – Guiseppe Meazza.

Nu har vi plötsligt tak över huvudet, och kan kasta tillbaka snedskjutna bollar till Alexander Nadj. Det är kontrasternas omställning. Läktarkulturen på Värendsvallen kännetecknades, hur romanstiskt man än vill blicka tillbaka, snarare av en klick separatister än av en medryckande läktarkultur. Sången nådde i sina bästa stunder fram till bollkallarna – även de bollkallar som stod nedanför tillresta bajare eller gnagare.
På Myrans södra kortsida får vi en unik chans att skapa intimitet och öka trycket i vår kollektiva röst. Dra med fler i vår strävan.
Sisyfosarbetet med att få fler att engagera sig har byggts bort med hjälp av glas och rödmålat trä.
Det mest lyckade exemplet på supportervägg i en nybyggd svensk arena hittar man med all sannolikhet i Malmö. Men fler lag följer efter.
Premiärtifot mot Värnamo i fjol var fantastiskt och ett startskott för framtiden. Mot Landskrona kom en försmak på det övre etaget, som visade sig mycket lyckosamt.

2013 är således året då en ny era börjar. Du gör klokt i att vara på resan, det ska bli något att berätta för barnbarnen.
Året då Curva Sud växte fram i Växjö.

Annonser

6 thoughts on “Den nya läktarkulturens gryning över Växjö

 1. One Eyed Jack Inläggets författare

  Diskutabelt, förstås. Di Canio och gänget kanske är efter oss…
  Försvarar det med att Roma för tankarna till Östers UEFA-cupseger över dem på 70-talet…

 2. Vinnietheman

  Det givna svaret måste ju vara alla likheter spelmässigt som funnits mellan Öster och Roma under Seman-eran. Öster får dock ses som det lag som behärskat det småländska liret bäst av dessa två.

 3. Midland R.

  Nu spårar diskussionen ur. Vi släpper snacket om vilket lag som är bäst i Rom genom att konstatera att Matteo BZ är Laziale och därmed bör alla Österfans följa den vise! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s