Det blev bara en poäng för Cloughs superlag i Växjö

Du som var med: minns dig tillbaka, din lyckost. Vi andra får nöja oss med att fantisera – eller kika på videon här ovan.
Vi ska nämligen resa tillbaka till en kväll i oktober 1979, då Öster kryssade mot regerande europacupmästarna inför över 14 000 åskådare på Värendsvallen.
Och med tränarna Brian Clough och Tommy Svensson på varsin avbytarbänk.
Herregud, vilken historia.

De flesta spår nog att det blir Real Madrid, Barcelona eller Bayern München som lyfter Champions League-bucklan i vår. Tänk dig då att regerande svenska mästarna Elfsborg skulle få möta något av dessa lag i mästarturneringens gruppspel till hösten (när 32 lag är kvar) och spela 1–1 hemma i Borås.
Det var nämligen vad som hände 4 oktober 1979. Byt bara ut Elfsborg och Borås mot Öster och Växjö.

Brian Clough med Europacup-bucklan.

Brian Clough med Europacup-bucklan.

Och så motståndet förstås, mot Nottingham Forest – Europas då starkaste lag som sensationellt hade seglat upp och vunnit titel efter titel med legendariske demontränaren Brian Clough. Engelska ligamästare 77/78 och vinnare av Europacupen 78/79 (där Malmö FF besegrades med 1–0 i finalen i Berlin). Ligacupen, UEFA:s Super-Cup och FA Charity Shield var andra pokaler som plockades hem i rena förbifarten. Nottingham hade satt sig i respekt i hela fotbollseuropa, och var såklart en mardrömsmotståndare för vilket lag som helst inför den kommande upplagan av Europacupen 79/80. Det var således inget snack om vilka som hade fått nitlotten i första utslagsrundan.
Matchen i Nottingham blev för svår och slutade 2–0 till ”Forest” inför 22 000 åskådare på klassiska City Ground. En hedersam förlust såklart; engelsmännen hade ju bland andra landslagsstjärnorna Peter Shilton i mål och Viv Anderson i backlinjen.

Viv Anderson blev den första mörkhyade spelaren att spela i engelska landslaget.

Viv Anderson blev den förste mörkhyade spelaren att representera det engelska landslaget.

Men returen i Växjö två veckor senare skulle sluta med en historisk skalp för Öster. Gästerna behövde förvisso inte mer än oavgjort för att ta sig vidare, men det var ändå få som räknade med annat än Nottinghamseger. De engelska, skotska och nordirländska landslagsstjärnorna trodde nog inte heller själva, när de strosade längs Storgatan före match, att de skulle få lämna kvar två poäng i den småländska klorofyllen.
Men det var precis vad som skulle hända. Östers mittfältsvirtuos Mats Nordgren från skånska Skepparslöv pangade lika spektakulärt som vackert in 1–0 i början av andra halvlek. Sen täppte ett för kvällen svart/mörkblå-vitt (!) Öster till så gott de kunde för att inte släppa in kvitteringen. Det höll nästan hela vägen. Men med tio minuter kvar nickade Tony Woodcock (16 mål i landslaget) in 1–1, vilket blev slutresultatet.

Hade det inte varit för den här mannen, Tony Woodcock, hade Öster slagit laget som MFF föll mot i finalen ett halvår tidigare.

Hade det inte varit för den här mannen, Tony Woodcock, hade Öster slagit laget som MFF föll mot i finalen ett halvår tidigare.

Nottingham hade sedan en tämligen bekväm resa fram till guldmatchen, dit man tog sig efter att ha slagit ut Ajax i semin. I finalen väntade Hamburg, som i sin semi kom från att ha krossat Real Madrid med 5–1 hemma i Tyskland. Det hjälpte dock inte på Santiago Bernabéu, där Nottingham med matchens enda mål fick lov att lyfta den ädlaste pokalen för andra året i följd.
Det var således ingen skam i att få ge sig mot de rödklädda grabbarna från East Midlands. Tvärtom kan och ska bragden på Vallen minnas med stolthet. Laget som gjorde det är ett av de namnkunnigaste i Östers snart 83-åriga historia:

Göran Hagberg, Johnny Gustavsson, P-O Bild (ut 86), Jan-Ivar Bergqvist, Björn Andersson, Greger Hallén, Kalle Björklund, Mats Nordgren (ut 82), Peter Nilsson, Tommy Evesson, Teitur Þórðarson.
Bengt Johansson (in 82), Mats Schröder (in 86).

Annonser

2 thoughts on “Det blev bara en poäng för Cloughs superlag i Växjö

  1. Johan

    En stor idol denna karaktärsstarke och kontroversielle Clough. Ni har säkert sett filmen om honom (The Damned United) där Clough porträtteras tillsammans med hans högra hand Peter Taylor. Väldigt bra film.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s