IK Sirius (Vilka möter vi?)

I denna nystartade serie så tänkte vi, föga förvånande, ta reda på just, ”vilka möter vi?”
Vad är det för lag som står på andra sidan av planen, vad står klubben för och vilka är deras fans?

Den här gången har turen kommit våra motståndare i kvartsfinalen av Svenska Cupen, IK Sirius.

Uppsala, en stad som är mer känd för sitt universitet och sina gravhögar än idrott. Men det fanns en tid då även idrott var en viktig del i uppsalensarnas liv. Idrottsklubben Sirius grundades 1907 i Svartbäckens arbetarkvarter. Redan från början stod en rad olika idrotter på klubbens agenda. Mest framstående har bandy och fotbollssektionen. I bandyn har det blivit fem SM-guld genom åren, det senaste erövrades 1968.

IK Sirius

I fotboll har framgångarna varit något mer blygsamma, trots att de faktiskt har funnits där. 1924 tog sig klubben faktiskt till SM-final, där man dock föll mot Fässberg med 5-0. Under årens lopp har det blivit tre Allsvenska säsonger för Uppsala-lagets del (1969,1973,1974). Men som ni hör är detta länge sedan. Klubben har sedan dess varit förpassad till svensk fotbolls bakgård och med det har fotbollsintresset i Sveriges fjärde största stad tynat.

Idag är laget en toppklubb i Division 1 Norra där man har slutat topp-3, tre säsonger i rad. Sina hemmamatcher har man sedan 1908 spelat på den anrika Studenternas IP där åtskilliga SM-finaler i bandy avgjorts. Publiksnittet låg på 1721 förra säsongen. En siffra som i alla fall tyder på att uppsalaborna har ett visst intresse för spelet med läderkicka. Klubben har till och med en supporterförening vid namn Västra Sidan. Namnet lär föreningen ha tagit därför att Sirius supportrar har sitt främsta upptagningsområde på stadens västra sida.

Rent sportsligt kan sägas att klubben har ett par mer eller mindre stora profiler. Lagets stora spelare är Svenska Cupens målkung Ante Björkebaum och den gamle djurgårdsspelaren Johan Arneng. Tränare är den gamle AIK-legendaren Kim Bergstrand och VD är Viasats expert ”Rit-Ola”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s