Helsingborg (Vilka möter vi?)

I denna nystartade serie så tänkte vi, föga förvånande, ta reda på just, ”vilka möter vi?”
Vad är det för lag som står på andra sidan av planen, vad står klubben för och vilka är deras fans?

Så var det dags för den historiska första allsvenska premiären på Myran. För motståndet står copy paste-gänget i syd, Helsingborgs IF.

Image

I den stad som av helsingborgarna kallas ”Sundets Pärla” men som vi andra mer förknippar med turande och knarkarna på Knutpunkten; föddes 1907 Helsingborgs IF som resultat av en sammanslagning av två klubbar. Faktum är att Helsingborg är en av klubbarna som spelade den första Allsvenskan någonsin säsongen 1924/25. I denna avlägsna forntid var Helsingborg lite av en storklubb. Man vann Allsvenskan 1929,30,33,34 och 41. 1941 tog man även dubbeln som första klubb någonsin. (i och för sig var det den första upplagan av Svenska Cupen någonsin.) Med tanke på att Heif är en klubb som får en att vilja idissla så fort någon uttalar namnet så är det väldigt passande att klubben kallades ”Mjölkkossan” under denna tid. Under 70-talet inleddes så klubbens mörka period. Mellan 1970 och 1992 var laget utanför landets högsta serie. Under 90 och 2000-talet har Helsingborg haft en hel del framgång. SM-guld 1999 och 2011, cupsegrar 98,06,10 och 2011 samt Champions League-spel 2000. Framgångsreceptet under dessa år har stavats Ö-S-T-E-R. Genom att håva in vår klubbs bästa spelare till vrakpriser har Helsingborg lyckats etablera sig i toppen av tabellen. Ni minns väl vilken spelare som gjorde det senaste målet för ett svenskt lag i Champions League? Niklas ”Liatorparn” Persson. Andra österlegendarer som styrt kosan söder ut är Peter Wibrån, Atiba Hutchinsson, Hans Eklund, Ulrik Jansson, Jesper Jansson (numera bespottad sportchef), Emil Krafth och nu senast Roar Hansen och KGB. Å andra sidan har ju vi fått ”storspelare” som John Pelu och Marcus Bergholtz i utbyte.

Alltsedan klubbens grundande har man huserat på Olympia. En ganska trevlig arena även om bristerna på den gamlavallen är många.

Image

Dansar KGB och Roar hem till Skåne poänglösa?

Foto: bilderna.it

Vilka håller då på detta vidriga lag? Den finns en hel rad olika supportergrupper som säger sig ha sympatier för HIF. Kärnan är den största supporterföreningen och är faktiskt hyggligt stor. Vi kan nog förvänta oss ett bortafölje på närmare tusen halvdanskar denna match. Detta är dock inte detsamma som att de är röststarka. Dessutom var klubben den ”stolta” innehavaren av den högeranstrukna firman Frontline. Den verkar dock numera vara utsläckt och det verkar som deras bröder på andra sidan sundet får slåss själva.

Slut upp i morgon och kom till Myran. Det är vår första allsvenska hemmamatch på 6,5 år, vi har en ny arena och vi möter ett av de värsta lagen i fotbollssverige. Det finns alltså inget hinder för att komma dit, stödja ditt lag och visa Helsingborg att det är slut på vänskapligheterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s