Malmö FF (vilka möter vi)

I denna serie så tänkte vi, föga förvånande, ta reda på just ”vilka möter vi?”
Vad är det för lag som står på andra sidan av planen, vad står klubben för och vilka är deras fans?

MFF: Östers sanna rival.

Östers sanna rival.

Om vi säger ”Evesson-eran” delas ni som läser snabbt in i två kategorier.
I den ena; de som minns tungviktsfajterna, där de guldplätterade rallarsvingarna delades ut inför storpublik på Värendsvallen och Malmö Stadion.
I den andra; ni barn och barnbarn som fått höra ältandet om den mytomspunna tiden under hela er uppväxt.
Undertecknad tillhör den senare kategorin.

Idag tycks många tro att Östers stora rival heter Kalmar FF. Och kanske till och med att återkomsten till allsvenskan skulle handla om att visa vem som är nummer ett i Småland.
Så är det förstås inte.
Det är ett konstlat antagonistförhållande som inte bottnar i någon egentlig historia. Parollen är och förblir; ”Kalmar? Vilka då?”.
Nej, den sanna ärkerivalen för de fyrfaldiga mästarna från Växjö är och förblir storklubben i söder – Malmö FF.

Under den beryktade Evesson-eran på 1970-talet var det lika självklart med 20 000 på läktarna som att något av lagen nere på plan tog hem von Rosens pokal.

Öster 1976.

Öster 1976, under Gunnar Nordahls ledning. Killen på nedre raden, näst längst till höger (16), är Tommy Evesson.

Matcherna mot Malmö FF engagerade så gott som alla fotbollsintresserade smålänningar redan från början, 1968. Man ville se vad den kaxiga uppstickaren från landet kunde göra mot den ljusblå giganten från Skåne.
Det ledde också till några av de första organiserade supporterresorna i Östers namn. Enligt uppgift ska tågvagnar mot Malmö Central belamrats med rödblåa fans inför mötena på Stadion.

Att det var lilla Öster mot stora Malmö har vi alltså konstaterat länge och väl. Men det fanns en annan dimension i skillnaderna mellan lagen. Och det räcker egentligen med att titta på gamla arkivbilder med MFF-basen Eric Persson och Mr. Öster, Stig Svensson, för att förstå varför. Den ene i kostym och påkostade bågar, den andre i enkel kofta och basker. Den ene uppbackad av enade muskler från Sveriges tredje största stad – ja för vid det här laget hade rivaliteten med IFK Malmö sedan många år övervunnits. Den andre; en man som gjort det omöjliga möjligt med knappa medel och småländsk slughet.

Flådig MFF-boss.

Flådig MFF-boss.

Mycket har förstås hänt sedan de där magiska åren när Tommy Evesson inte sällan stod ut som skillnaden mellan två jämnbördiga guldkandidater i den allsvenska toppstriden. Det borde väl vara dött, glömt och begravet nu?
Ja kanske. Men fotbollshistoria är som bekant en seglivad typ av historia, och Sydsvenskan och Smålandsposten har flera gånger skrivit om den gamla särpräglade antagonismen. Likaså klubbarna faktiskt, som i samband med hyllningar till de båda framlidna profilerna Svensson och Persson varit noga med att minnas föreningarnas speciella förhållande till varandra.

När det kommer till supporterkultur är det för de flesta ingen nyhet att MFF ligger i svensk framkant. Egentligen är det bara AIK som utmanar i form av klackstorlek och röststyrka. Men till skillnad från Black Army och övriga fraktioner som återfinns på gnagarläktaren så präglas MFF-fansen av snarare av sång än av ramsor, och snarare kärlek till den egna klubben än av uppdämt hat mot andra.
Och MFF Support, plus falanger, har en lång tradition. Vi i 25-årsåldern minns publikboomen i allsvenskan åren 2002-2004, då Malmö Stadion var en kokande kittel. Guldåret 2004 hade de ljusblå över 20 000 i publik – i snitt. I Malmö finns kort och gott mycket av det som man ser med avund på i Helsingborg.

Det finns alltså, sammanfattningsvis, all anledning att känna ökad puls när allsvenskan återfår ett av sina skönaste klassikermöten ikväll på Malmö Stadion. Grattis, Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s