Elfsborg

För det Allsvenska motståndet denna dag står svenska mästarna Elfsborg. 

elfsborg

Idrottsföreningen Elfsborg, (icke att förväxla med ”nyckeln till Sverige”, Älvsborgs fästning) grundades i Borås 1904. Klubben är en av de riktigt gamla pjäserna i svensk fotboll. I år gör klubben sin 70:e allsvenska säsong och har på sistone visat att den inte är någon stofil. Sin mästartitel till trots hade klubben från Knallebygden sin storhetstid på 30-och 40-talet. Under dessa år vann man Allsvenskan tre gånger Under denna tid spelade den legendariske Sven Jonasson i laget. Han spelade säsongerna 1927-1942 samtliga seriematcher för klubben och har med sina 254 pytsar rekord i antalet gjorda mål. Minst sagt imponerande. 1961 vann klubben som första lag Allsvenskan efter att ha spelat i andradivisionen säsongen innan. Åren 1984-1997 levde klubben en tynande tillvaro. Ett Elfsborg som elitlag kändes som ett minne blott. Men så kom renässansen.

Numera är Elfsborg mest framgångsrika och välskötta landsortsklubb. Med fem titlar och europaspel under 2000-talet har det blivit drag runt fotbollen i Sjuhärad igen. Dessutom drog man i gång arenabomen i Sverige när klubben 2005 flyttade från Ryavallen till Borås Arena. Laget är känt för att spela en attraktiv fotboll med bollen längst backen. Några av ligans profilstarkaste spelare återfinns här. Taco-Anders, Lasse Nilsson, Stefan Ishizaki, Mohamed Bangura och smålänningarna Viktor Claesson, David Elm och Niklas Hult för att bara nämna några. Laget har ytterligare lokal prägel i form av sin tränare Jörgen Lennartsson från Växjö som var en del av Östers ledarstab under förra seklet. Klubbens supportrar kallas Guliganer. Innan 2005 var de cirka tio stycken, men helt plötsligt och oförklarligt blev dem 700-800 under den vintern. Vi i Öster har aldrig haft någon speciell relation till denna klubb.

Jorgen-Lennartsson

Men för de som misströstar och tror att dagens prövningar kommer bli svåra kan det kanske vara trösterikt att veta att vårt senaste allsvenska möte slutade 0-0 borta. Detta efter en elegant räddning på mållinjen av Marco da Silva.

Är du nervös för att komma hem herr Lennartsson?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s