Att lyfta bladet från munnen

KRÖNIKA
Nu ska jag bryta mot en helig tradition i österkretsar. Det vill säga, man talar aldrig om avgång förrän loppet är kört. Man stödjer alltid planen utan att ifrågasätta. Efter kvällens bedrövliga insats sticker jag ut hakan och ifrågasätter Thomssons position i Östers IF. Är han rätt man att leda detta lag?

Öster tog åtta poäng på de inledande fyra omgångarna. En bedrift för en nykomling, helt klart. Men om vi stannar upp för ett ögonblick och analyserar dessa matcher lite djupare, kanske får vi en annan bild? Krysset mot BP var resultatet av bedrövligt motstånd. Mot Helsingborg gjorde man en bra halvlek. Mot Syrianska hade man enbart tur och säga vad man vill om Östers spel mot Häcken, men göteborgslaget var inte bra.

Sedan dess har Öster radat upp fem raka förluster. Man har haft bra perioder mot Elfsborg och IFK Göteborg, men på det hela taget har det inte sett bra ut. Jag menar att generalfelet hos Öster ligger i sättet att spela fotboll. Som jag uppfattar det går anfallsspelet ut på att någon i backlinjen på chans slår en långboll mot forwardslinjen. Förhoppningsvis lyckas någon gång en spelare få ner bollen var på Öster kan starta ett anfallspel som uteslutande baseras på kanterna. Något som gör detta ännu svårare är att ytterbackarna verkar ha fått strikta instruktioner att inte fylla på i anfallen. Detta spel kanske lämpar sig om man har Magnus Eriksson och Viktor Prodell i laget men helt uppenbarligen inte i Öster. Vad Thomsson har lyckats med sen han kom är att riva upp hela lagets spelidé, säkerhet i spelet och passningsskickligheten. Allt som var bra förra året är som bortblåst.

Inför dagens match hade Öster en del avstängningar och förändringar var därför tvungna att göras i laget. Då väljer Thomsson att dels sätta in Henningsson på högerbacken. Jag tycker Alexander är en förbannat duktig spelare, offensivt. Men när han tvingas spela back smyger sig osäkerheten in i hans spel och han blir snarare en belastning än en tillgång. På högeryttern valde sedan Thomsson att plocka in Josef Elvby. Därmed hade Thomsson effektivt uteslutit alla möjligheter till kreativt spel på högerkanten. På anfallet placerades en Freddy Söderberg som är fullständigt under isen samt Kenny Pavey som inte är en anfallare. Under 75 minuter lyckades inte Öster skapa en enda målchans. Från bänken kom inga reaktioner.

Jag vet att det finns ett antal spelare som inte är nöjda med Thomsson som tränare och när spelet inte har fungerat och poängen slutat trilla in måste någonting göras. Det kan inte vänta till omgång 25 då vi ligger på en cementerad jumboplats. Dags för självrannsakan nu Andreas. Dags att tänka ut en plan B, eller kanske komma fram till att du inte är rätt man för jobbet? Men en sak är säker, du måste handla, och du måste handla nu!

2 thoughts on “Att lyfta bladet från munnen

  1. vinnietheman Inläggets författare

    Känns som jag kanske missade några dimensioner som borde ha tagits med i krönikan. Men kommentera gärna så vi kan få till lite diskussion om det här.

  2. SharkmanSWE

    Vi levde mycket på 4-2-3-1 förra året och Jag var först tveksam till att ändra om till 4-4-1-1, men efter ett tag lugnade jag mig efter resultaten i försäsongen. Det heter ju attt det är lättare att spela ett rakt 4-4-1-1 än 4-2-3-1, men nu tycker jag man bör testa någonting. Antingen att man testar 4-4-2 (som det blir med två renodlade toppforwards, ex. Freddy och Matteo) eller med 4-2-3-1. Kör vi 4-2-3-1 så är det kanterna som gäller och jag personligen tycker att vi har speed på kanterna och 4 personer max kan springa in i boxen eller strax utanför och vänta på inlägget. (Ex. Freddy, Velic, den andra kantens winger/ymf och slutligen Bergholtz) Johan Persson är vår defensiva balansspelare som stannar kvar om inte tillfälle ges såsom att Bergholtz är längre ner i banan och tar den rollen.
    Har man två sittandes mittfältare 4-2-3-1 är det lätare att skicka fram fler yb:ar, men samtidigt är detta inte allsvenskan. Men Åtvidarberg som har 64% bollinnehav och (min favorit) Johan Persson som säger att han sprang mycket i ingemansland och att öster var inte ens 2:a eller 3:a på bollen, detta är inte bra. Håller med något måste göras och det drastiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s