Åtvidabergs FF (vilka möter vi?)

Atvidabergs_FFEfter uppehållet är det dags att riva igång hösten med klassisk match mot Åtvidabergs FF. Senast lagen möttes på Kopparvallen i allsvenska sammanhang var 1982. Drygt 30 år senare är det alltså dags igen.
Klubben har till och från fått spela rollen som den kaxiga uppstickaren och nageln i ögat på storklubben och länskollegan IFK Norrköping. ”Guldköping”, som kammade hem hela elva mästerskap under 40-, 50- och 60-talet fick en välbehövlig östgötsk rival när Åtvid tog klivet upp i allsvenskan tillsammans med Öster 1967. Och precis som med Östers avancemang gick den allsvenska kvalhissen via seger mot IK Brage. ÅFF hade gästat högsta serien en gång tidigare, 1951/52, men åkte då ur lika fort – det var i slutet på 60-talet som etableringen ägde rum och de gemensamma nämnarna med Öster är således flera.

18 säsonger och två guld (1972, 1973) motsvarar ungefär hälften av de allsvenska meriter som Öster lagt till sitt cv. Men det finns en gren som östgötarna överglänser kronobergarna i, nämligen Europaspelet.

I Cupvinnarcupen slog man till exempel ut Chelsea 1971/72. 1974/75 nådde man kvartsfinal i Europacupen för mästarlag, där man fick ge sig först mot Barcelona. Föregående säsong ruskade man om självaste Bayern München som då satt på ett av sina bästa lag någonsin med Franz Beckenbauer, Sepp Maier och Gerd Muller i laget (de vann tre europatitlar i rad). Men trots att man spelar ut världsstjärnorna gick det avgörandet till straffar där man fick se sig besegrade.

Kuriosa är att ÅFF-stjärnan Conny Torstenson imponerade så mycket på den tyska storklubben att de värvade honom. Ralf Edström och Roland Sandberg är de kanske två enskilt största namnen från ÅFF:s glansdagar. När Sverige gjorde succé i VM i Västtyskland 1974 hade inte mindre än åtta spelare hämtats från den lilla bruksorten i det östgötska ingenmanslandet. För oss som minns 2000-talets Åtvid på Värendsvallen är förmodligen Kristian Bergström den tydligaste profilen.

En av Sveriges bästa spelare genom tiderna, Ralf Edström (höger), var ÅFF:s superstjärna på 70-talet.

En av Sveriges bästa spelare genom tiderna, Ralf Edström (höger), var ÅFF:s superstjärna på 70-talet.

Och på senare år har Åtvid precis som Öster vacklat i limbo under finrummet, med sporadiska dippar ner i tredjedivisionen – senast 2001. Efter åtta raka år i Superettan gick man upp i allsvenskan 2009, men trilalde likt Öster ur redan första året uppe. Men skam den som ger sig, och laget skulle visa sig starkt nog för att gå upp igen 2011. I år genomlider den stora lilla föreningen således ”det svåra andra året”. Alla vet vid det här laget vem som ordnade den succéartade mittenplaceringen i fjol, och den mannen ställs inför sina gamla spelare ikväll.

Men Andreas Thomsson har på ett väntat proffsigt och balanserat sätt tonat ner snacket inför matchen.

”– Det ska bli kul att hälsa på grabbarna i Åtvidaberg men när domaren blåser till match är det ingen skillnad alls. Då är det som vilken drabbning som helst.” (OstersIF.se 13/5 2013)

Klassiska Kopparvallen har nyligen byggts ut och fått en facelift. Hemmasupportrarna kallas sig i regel för ”Kopparslagarna” och består av ett litet gäng glada amatörer som på ett ytterst oförargligt och charmigt sätt följer sitt lag i vått och torrt. En hel del i likhet med många Östersupportrar, således. Växjö behöver nog inte räkna med någon större invasion, en måndagkväll i maj. Gissningsvis breder högst ett tiotal inbitna Åtvid-supportrar ut sig på Myrans gästande sektion.

De lär få se ett hemmalag i desperat poängjakt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s