Slaget om Småland del I

Så var det äntligen dags. I morgon sparkas det första derbyt mot K*F igång sedan den där tragiska Svenska Cupen-matchen 2007. I morgon är det dags för ett paradigmskifte i småländsk fotboll. Dags för Smålands Stolthet att återta platsen som nummer ett. Detta är derbyspecial.

Två småländska städer, två lag och en rivalitet som ibland känns omätbar. För vad är det egentligen som möts ute på planen förutom ett fotbollslag och ett ********lag? Det är dels två städer med vitt skilda mentaliteter. Vid Brofästet är storstadsmentalitet och lillebrorskomplex en del av folksjälen. Trots att staden upplevde sin storhetstid under 1300-talet och inte är ägt någon större betydelse sedan 1600-talet vägrar gemene kalmarit att inse detta. Inte ens när företagen kursar på löpande band och folk har flytt staden så har självgodheten avtagit. Detta till skillnad från den timide och jordnära växjöbon som jobbar på och inte gärna skryter eller är stöddig. En god vän till mig har en gång sagt att han gärna hade flyttat till Kalmar om det inte vore för alla kalmariter. Det är ett citat som jag inte är sen med att skriva under.

420225_450069481753046_1951731301_n

Det är även två vitt skilda fotbollsideologier som möts. I Öster har alltid det småländska liret, det vill säga den fina fotbollen längst backen premierats. Motsatsen till detta flärdfulla och rörliga spel har alltid lirats vid Brofästet. Tjongbollar och sparka spring har varit en ledstjärna för Kääälmär. Ibland är det inte utan att man har trott att lagets målvakt även har varit deras playmaker.

Laget från kycklingarenan har i avsaknad av fans låtit sin marknadsavdelning göra ett försök att få igång någon slags derbyhets genom att varumärkesskydda uttrycket Smålands stolthet. Naturligtvis tar vi detta med gott mod. Vi vet vad vi är, även lillebror i öst vet detta. Men lillebror söker en identitet och det är inte lätt innan man har åstadkommit något själv. I ett trevande försök att skaffa sig detta härmar man storebror. Det är min förhoppning att några från den så kallade Supporterunionen dyker upp i morgon. Det verkar ju bara som denna gruppering är ett internetfenomen. Det är visserligen ett sundhetstecken att folkhälsan är så god i detta land att ingen verklig människa tycks hålla på Kalmar, men det är ju tråkigt att sjunga ut en motståndare som inte existerar. Man vill ju inte vinna på WO.

Historiskt sett är det ju inte tu tal om vilket som är det bästa laget. fyra guld mot ett säger ju allt. Men 2000-talet har inte varit en genomtrevligupplevelse för oss östersupportrar. 2008 är förmodligen det värsta året vi har upplevt. Vi missade kvalet till Superettan, Kalmar vann Allsvenskan. Så går det ibland. Den destruktiva fotbollen vinner (Lex Chelsea/Lex Grekland). En orkan ödelägger en stad. Sjukdomar vinner över människor. Axelmakterna startar ett krig. Men finns det något jag har lärt mig så är det att ondskan i slutändan förlorar. Den fina fotbollen segrar (Lex Spanien), ett botemedel mot en vidrig sjukdom uppfinns, de allierade segrar och en ny sol går upp i öster. Jag vädrar morgonluft för di röe djävlarna. I morgon kommer det goda triumfera. Öster upp, Kalmar ner, sen så ses vi aldrig mer.

(För er i EF-Sthlm som inte har möjlighet att se matchen live, se tid och plats för pubsamling.)

249126_10151563599130980_1262231545_n

Annonser

5 thoughts on “Slaget om Småland del I

 1. vinnietheman Inläggets författare

  Skit att inte Arabys Cafú spelar i morgon. Kan de inte slänga in Judas-Lasse eller någon för att höja prestigen lite?

 2. Klas L (One Eyed Jack)

  Tradition, historia, glans och flärd. Och inte minst passion och kärlek.
  Detta eller Kalmar FF står alltså valet mellan.
  Det är lika obegripligt som sorgligt att folk valt det senare, men så kan inte alla begåvas med samma intellekt och intuitiva förmåga under sin tid på vår gemensamma jordkula. Ack ja.
  Vi är Öster och vi tar hem full rätts. Ö I F.

 3. Johan

  Kan vara den mest tänkvärda text jag läst på drygt tretti månader. Mitt i prick som man brukar säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s