Sila mygg och svälja elefanter – SvFF-versionen

KRÖNIKA
Att Svenska Fotbollförbundet (SvFF) vid flera tillfällen valt att behandla olika klubbar med tillhörande supporterskaror olika är ingen nyhet. Det har ibland talats om hur man silar mygg och sväljer elefanter, i sin inkonsekventa jakt på ordning och reda i svensk elitfotboll.

"Gör det bättre själv"?

”Gör det bättre själv”?

De senaste åren har SvFF skärpt tonen mot klubbarna i allsvenskan och superettan. Ödesdigra konsekvenser väntar hemmalag vars fans ställer till med otyg. Följder för olika typer av okynnigheter kan bli allt från milda till dryga böter och tomma läktare.

Det kan finnas goda skäl att tala med auktoritär ton från förbundets sida – man är trots allt hela Sveriges fotbollsorgan. Men the bigger they come, the harder they fall, brukar det ju heta. Och när SvFF – några få matcher om året – själva ställs inför en arrangörsuppgift av det mer krävande slaget, ja då misslyckas man kapitalt.

Planstormningen och bengalkastningen igår på Friends Arena säger allt. När fler än 10 supportrar stolpade ner mot planen hade vakter och polis redan förlorat kontrollen. Sedan låg allt i supportrarnas egna händer. Och förutom bengalen som skickades upp på djurgårdsläktaren blev det göteborgska firandet en ganska lugn och snäll historia. Efter en liten stund skingrades blåvitts tillresta som fokuserade på firandet och tog tåget hem till Glennville. Men det var också tack vare supportrarna själva. Inte minst djurgårdarna som höll igen trots vissa provokationer.
Idag talar kvällstidningsrubrikerna om den ”värsta skandalen någonsin”. Vare sig man skriver under på det eller inte kan man konstatera att SvFF tappade greppet om arrangemanget i samma sekund som Pontus Farneruds välplacerade boll kysste krysset. Sensmoralen är någonstans: det kunde slutat mycket värre och att det inte gjorde det är knappast tack vare förbundet.

Scenerna igår hade slutat med rena söndersprängningen av den allsvenska klubb som stått som värd. Men nu höll SvFF själva i finalfesten och då lyser självkritiken med sin frånvaro.
”Det var definitivt inte meningen att folk skulle springa över hela planen innan det tog stopp. Vi var överens med klubbarna hur det skulle gå till och det höll inte.” – Anders Sigurdsson, säkerhetsansvarig, SvFF.
Någonting säger mig att den förklaringen inte varit vattentät i eftermälet av en allsvensk match på Myresjöhus Arena, Nya Parken eller Olympia.

Annonser

One thought on “Sila mygg och svälja elefanter – SvFF-versionen

  1. Midland R.

    Anders Sigurdssons kommentar är bara för mycket. ”Det var inte meningen…” – Om Öster hamnar i blåsväder i framtiden tycker jag man kopierar den rakt av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s