En exilgöteborgares betraktelse

Vi är många anhängare av Öster som lever våra dagar i exil. Ni som lever i denna verklighet vet att det är ett hårt liv. Som bonde i storstaden får man kanske inte utstå så mycket spott och spe utan snarare blir man klappad på huvudet och tagen för mindre vetande. Men hur är det att leva som exilsupporter i Växjö? Dagens gästkrönika är skriven av en västkust-tjej med ett Blåvitt hjärta som av någon anledning hamnade mitt i Småland. Hennes betraktelser och känslor kring när Änglarna kom till stan för årets allsvenska besök kan ni läsa nedan. Mycket nöje.

 

På plats på bortastå

Fredagen den 31 maj. Solen skiner över Växjö och Småland. Vi går mot Myresjöhus Arena, efter att ha mött upp med våra medsystrar- och bröder på stan. Några hundratals hitresta IFK-supportrar får stan att leva upp lite extra. Det sjungs, skrålas och det råder ingen huliganstämning direkt. Vi vandrar uppåt Arenastaden och möts av avspärrningsband, visitationer och allvarliga blickar från vakter som ser ut som om vi skall storma planen när som helst.

Vi mindes när vi var där förra gången, när IFK avancerade i Svenska Cupen genom att slå Öster. Vi har i färskt minne hur vi hoppade, skrek, sjöng och hurrade på bortastå den gången. Vi har Cupguldet i bröstet, och minnena från finalmatchen med oss in. Utgångspunkten denna dag, denna sista match innan sommaruppehållet, är att vi skall vinna denna match. Ja till och med Östersupportrarna tror på egen förlust. Där har vi kanske en del av problemet denna dag för IFK.

Ifk_goteborg_2

Väl på plats på bortastå, befinner vi oss i solen där det är varm och skönt, vi enas i våra färger och vi låter så smått en del sånger och ramsor komma. Jag ser till min besvikelse att ingen klackledare är där, och det brukar behövas för att sätta igång. Mina farhågor besannas under matchens gång då vi aldrig får igång klacken riktigt.  Nå, nu var kanske inte själva spelet någon stark inspiration heller.

 

Matchen startar illa med Bjärsa och Hysén på marken varav den första blir borta ett tag med bristning baksida lår. Ajajaj. Hysén kom däremot tillbaka, men dessa skador och avbrott skapade oreda i vår backlinje, som normalt skulle hållit tätt framför Alvbåge. Jag tror att denna försvagade defensiv, uppenbart ställde till bekymmer i trötta IFK-ben. Som tur är kommer Öster inte till några riktigt skarpa lägen under första halvlek, men däremot ställer vi oss frågande till domarinsatsen denna fredag. Att inte kunna hålla reda på spelare (för att bägge har page-liknande frisyrer) är tämligen patetiskt. Nu är inte domarinsatsen på något sätt avgörande denna dag. Vi skapar dåliga chanser mot Östers till dagen samlade försvar, och Öster får till ett första mål genom att få möjlighet att passera genom ett uruselt försvarsspel av IFK. Det andra målet var en fin uppspelad kontring av Öster.

 

Så, under tiden vi i klacken vissnade i solen som en blomma utan vatten, så vissnade också IFK på plan. Öster tog all näring och tog en rättvis seger. Som en av skribenterna på Bara Ben (www.ifkgoteborg.blogspot.se) skrev: Åkte till fel match. Såg inte Blåvitt någonstans. Om vi åker och skall spela match med en inställning att vi skall vinna den, åtminstone teoretiskt, så kommer vi inte vinna något om vi spelar slentrianmässigt. Öster hade större engagemang och vilja. Men det var trevligt att möta Öster. Det är en trevlig arena, välorganiserat och ni som Östersupportrar är ett flaggviftande folk med en ledsen melodi vid inmarsch.

 

Men det bästa med Blåvitt är: Även om vi förlorar, så kommer vi alltid tillbaka.

Vi ses igen! Tack för god match.

//Lotta

Följ Lottas liv i exil på twitter!

@treamigos

Annonser

One thought on “En exilgöteborgares betraktelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s