IFK Norrköping (vilka möter vi?)

BildÅter dags för hemmamatch. Ikväll står en av maratontabellens verkligt stora klubbar på andra planhalvan. ”Peking”, ”Guldköping” och ”Snoka” är några av smeknamnen för de tolvfaldiga svenska mästarna från den anrika östgötska industristaden.

IFK Norrköping har spelat 73 säsonger i allsvenskan. Mer än dubbelt så många som Öster, men å andra sidan har klubben sedan Öster tog sitt första guld 1968 endast tagit ett ytterligare (1989), och med en tillskruvad vinkel skulle man kunna säga att det står 4-1 i guld till Öster de senaste 45 åren.
Den förmodligen enskilt största stjärnan i ”Pekings” historia är Gunnar Nordahl. Sveriges första utlandsproffs och till dags dato är det bara Zlatan som kan mäta sig med norrlänningens internationella stjärnglans. Under sina år i Milan blev förstås Nordahl den gigant hela landet minns honom för, men många guldår föregicks den tiden i Norrköping.

Gunnar Nordahl står staty utanför Idrottsparken i Norrköping. Idag är en annan Gunnar lagets stora stjärna - Heidar Thorvaldsson.

Gunnar Nordahl står staty utanför Idrottsparken i Norrköping. Idag är en annan Gunnar lagets stora stjärna – Heidar Thorvaldsson.

För det var då, på 1940-talet, som fyra guld inkammades på fem år, och laget från ”Sveriges Manchester” blev hyllat som Guldköping i den egna staden och ökänt under samma epitet i resten av Sverige.

Nisse Liedholm och Thomas Brolin är två andra stjärnor som snabbt dyker upp när man talar om kamraterna från Parken.

Öster har i många år fört en mycket jämn kamp mot IFK. Genom åren har lagen mötts 60 gånger i allsvenskan, varav 22 bataljer slutat med Österseger, 24 med Peking-vinst och 14 avgått utan segrare. Målskillnaden skrivs 83-84.
På senare år har Öster dock haft det förtvivlat svårt för de vit-blå. Många av oss måste rota i bagaget så långt bak som till 2005 för att minnas ”Wibbes” sena avgörande på Parken under skyfallet. Efter matchen kom Lasse Jaca fram och applådera Växjös tillresta.
Men om man däremot stöder hypotesen om att ”traditionens makt är stor” är det knappast något underdogperspektiv som präglar Öster i kvällens match. Snarare en jämn historia mellan två stolta föreningar som båda helst ser sig själva i en allsvensk toppstrid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s