Konsten att avveckla en rättsstat

Vi på Staglaberget har hittills inte gett oss in i debatten om polisnotor. Varför vet jag inte. Kanske har det haft med lättja att göra eller till och med i vissa stunder skadeglädje. Men problemet med polisnotor är så stort att ingen kan förhålla sig neutral. Antingen är man för en demokratisk rättsstat, eller så förespråkar man ett rättslöst maffiasamhälle där man får betala för att ha rätt till beskydd. En återgång till hur Sverige såg ut innan Birger Jarls dagar.

AIK fotboll gick i går ut med att klubben avgiftsbelägger alla biljettköp med ytterligare 20-25 kronor för att täcka kostnaden för polisens debitering av bevakning i samband med klubbens arrangemang. Förra veckan skrev även Jörgen Lindgren från Svenska Hockeyligan, Mats Enquist från SEF och Johan Ahlborg från Djurgården en debattartikel i Dagens Nyheter med krav på slopade polisnotor. Efter detta fick debatten om polisnotornas vara eller icke vara ytterligare skjuts.

De abnorma kostnaderna som landets idrottsaktiebolag tvingas betala är löjeväckande och skapar orättvisa förhållanden inom idrotten. Detta är ju naturligtvis det absolut minsta av problemen med regelverket. För vad är det Bo Svensson har kommit fram till i sitt hemmasnickrade beställningsverk till utredning? Jo, att klubbarna behöver den ekonomiska piskan för att ta tag i säkerhetsfrågan. Den tematiken öppnar ju upp för att andra bolag borde få polisnotor skickade till sig. Ska inte landets krogar, där våldet på en helg vida överstiger det som sker under en hel fotbollssäsong, ska inte de debiteras? Det ställe där flest våldsbrott och sexualbrott sker, det är ju i hemmet. Då vore det väl rimligt att landets bostadsbolag och fastighetsägare får ett incitament för att förbättra säkerheten? Här om dagen hotade en man i Stockholm att ta sitt liv genom att hoppa från en bro. En polisinsats som säkert inte var billig. Borde inte Stockholms stad debiteras för den insatsen så de ökar säkerheten runt bron? För det är ju uppenbart enligt Bo Svensson att det behövs ett incitament. Eller är det mannen som tappat livslusten som ska betala? Ni hör ju hur absurt detta låter. Men Sveriges Riksdag har öppnat fördämningarna till en ny poliskår. En poliskår som är skattefinansierad men också avgiftsbelagt om du vill ha deras hjälp.

Denne man känns som ett passande val till ny rikspolischef.

Denne man känns som ett passande val till ny rikspolischef.

Rättsrötan blir än större när det handlar om vad det ska kosta. Ponera att du går på torget en dag. Det kommer fram en grönsaksförsäljare till dig med ett kilo sparris. ”Varsågod”, säger sparrisförsäljaren. Du tar emot och tackar. ”Det blir två miljoner kronor tack”, säger sparrisförsäljaren. ”Jaha, men jag ville ju inte ens köpa sparris”, säger du som var på jakt efter tomater. ”Men ta sparrisen istället”, säger försäljaren och ber återigen om två miljoner. Du tycker att detta är konstigt, kan ett kilo sparris verkligen kosta så mycket? Du ber om en specifikation och kvitto på sparrisen. ”Nej, det går inte. Det är hemlighetsstämplat”, säger försäljaren. Du står på dig, det är ju faktiskt din lagliga rätt att få en spec när du köper något. Efter mycket om och men kommer sparrisförsäljaren med en spec till dig. ”Då blir det 200 000 för specifikationen”, säger han. ”Men det kan väl inte stämma”, säger du. ”Det tog mig jättelång tid och det var jättekrångligt att skriva den”, säger sparrisförsäljaren. Inget ont om sparrisförsäljare men det är såhär diskussionen mellan klubbarna och polisen ser ut. Från statsmaktens sida behöver man inga beställningar, man har inga konkurrenter och en fri prissättning. Polisen har blivit maffia, en beskyddarverksamhet där valet är att betala eller….. betala.

Från politikernas sida må detta varit ett beslut man fattat på populistiska grunder. Missnöjet med att man inte har lyckats utrota huliganproblemet helt har gjort politikerna rabiata. När det gäller att stävja fotbollsrelaterat våld är nämligen allting tillåtet, rättsäkerheten sätts ur spel. Förslaget på anmälningsplikt för folk som döms för fotbollsrelaterade våldsbrott bevisar bara detta ytterligare en gång. Att man är beredd att införa något som strider mot svensk grundlag för att politikerna anser att ordet fotbollssupporter är synonymt med avskum. Vart är alla politiker som grät under FRA-debatten nu? När första steget till en total upplösning av den svenska rättsstaten har tagits? Alla ideologier från de mest liberala till de mest totalitära har varit ense om att rättsstaten ska bekostas via skattesedel. Men i Konungariket Sverige måste du kunna betala för dig om du ska få rätt till beskydd av ordningsmakten. Det är dags att förstå att det är allvar nu, att Sverige står inför ett vägskäl, att vi står inför vår största rättsröta någonsin.

Annonser

One thought on “Konsten att avveckla en rättsstat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s