Halmstad BK

Det är i skrivandets stund bara några dagar kvar till derbyt, men vi får inte glömma att vi dess för innan möter våra bröder i väst. Näst ut i vår serie är Halmstad Bollklubb.

1914 var inte bara året då första världskriget bröt ut, utan också det år då Halmstad Bollklubb kom till världen. Detta som ett resultat av en utbrytning ur Halmstadskamraterna. Redan 1926 kvalade HBK till Allsvenskan första gången. Ett faktum som har sina rötter ända tillbaka i 30-talet är att folkets lag i Halmstad alltid varit IS Halmia. 1932 drevs en hård kampanj för att få över de bästa spelarna i Bollklubben till lokalkonkurrenten. Men det skulle visa sig att BK skulle dra det längsta strået. 1933 blev nämligen Halmstad allsvenska för första gången. Sejouren varade till 1936 och renderade i ett brons. Noterbar spelare från denna pionjärtid är landslagsspelaren Sylve Bengtsson som vann skytteligan 1955/56. Innan 1974 så besökte bollklubben endast sporadiskt Allsvenskan (1942-1946, 1955-1959 och 1972.)

Unknown-1

 

Så kom mitten av 70-talet. Roy Hodgson kom till klubben med sin zonmarkering, sitt presspel och sina långbollar och redan 1976 hade klubbens första SM-tecken bärgats. Den store guldmannen för året var Rutger Backe som vann skytteligan med 21 fullträffar. 1979 var det återigen dags för Halmstad att stå som segrare i Allsvenskan. Därefter börjar framgångarna i Halland allt mer lysa med sin frånvaro och 1987 degraderas man. De Blåsvarta spelade allsvenskt 1989-1991 för att sedan på allvar vara tillbaka 1993. Under 90-talet skulle klubben

Klubbens bäste spelare genom alla tider Fredrik Ljungberg snurrar upp Johan Mjällby.

Klubbens bäste spelare genom alla tider Fredrik Ljungberg snurrar upp Johan Mjällby.

uppleva en renässans. Cup-guld 1995, SM-guld 1997 och 2000. Spelare som Nicklas Alexandersson, Petter Hansson och framför allt Fredrik Ljungberg måste ju nämnas från dessa år.  I sammanhanget får man inte glömma att nämna Stig Nilsson heller. Han var klubbens starke man mellan 1968-2001 under vilken tid HBK har bärgat sina hitintills fyra liga-titlar. Men det var då det. Färskast på näthinnan lever ändå det spanska experimentet med Clotet 2011 som renderade i en jumboplats i Allsvenskan. På ett imponerade sätt lyckades dock Halmstad ta steget tillbaka till Allsvenskan tillsammans med Öster 2012 sedan man hittat tillbaka till klubbens DNA i sättet att spela fotboll.

Vad klubbens fans anbelangar är de få. Supporterskapet i Halmstad har varit väldigt bundet till vilka framgångar klubben presterar. Att Halmia som nämnts tidigare är folkets lag har legat klubben i fatet. Inte har den mycket nergångna och bristfälliga Örjans Vall gjort publiktillströmningen större. Men det finns en supporterförening kallad Kvastarna med ett hundratal tappra själar som medlemmar.

De profilstarka namnen må ha försvunnit, vägen till toppen vara länge än en världsomsegling men Bollklubben är Bollklubben och när det är höst börjar man spela fotboll. Det blir tufft i morgon, tro inte annat.

Annonser

One thought on “Halmstad BK

  1. mark watson

    En spelare som verkligen borde nämnas från senaste guldåret är ju vår egen Fredrik ”Fidde G” Gustafson (Il Capitano). Han vann guld 2000 men hans riktiga SM-guld var att avgöra Östers kval mot Djurgården efter 26 sekunder hösten 1997.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s