Hur spelade Napoli egentligen 1987

Frågan ställdes. Frågan besvarades – och som den besvarades. Vår vän och förebild Levinsson´s ord från East Fronts forum.

Det är inte ofta man sitter inne med facit och obeveklig empiri här i livet, men det gör jag i detta fallet! Facit, dock utan att ha några svar bättre än de redan levererade. Jag och en kär vän, tillsammans utgörande vis- och nöjeskompaniet Gentlemen AB, diktade ihop denna lilla vers för en herrans massa år sedan i en enkel etta med kokvrå på Bäckgatan.
Föga kunde man väl då ana att denna trudelutt skulle få vara med i den annars så episka sångskatten som East Front står för.
Det skedde vill jag minnas en magisk kväll med musik, politik, dryckesvaror och VHS-repris av VM-krönikan från 1986.
Budskapet i denna 5-ords bagatell är nog precis det som spåmännen och analytikerna ovan slagit fast. För oss som föddes på 70-talet var Maradona den vi växte upp tillsammans med och det han åstadkom i SSC Napoli var något alldeles enastående. De bespottade, de som inte kunde vinna, skrev om historien och gjorde just detta: vann, triumferade, tog revansch! Vilka nordliga lagpreferenser ni än håller er till i Italien kan ni nog förstå innebörden i detta.

Dessa få rader är en hyllning till drömmen, till enigheten när man kämpar för det man håller kärt. En hyllning till att man tillsammans kan åstadkomma allt. En obändig tro på att drömmen kan bli sann!

Om man har ett närminne som sträcker sig längre tillbaka än två säsonger så vet man vad vår förening varit med om. Vet om hugg och stick från omgivningen, vet hur det är att försvara laguttagningar, felpass, ekonomiska bokslut som man inte rår över. Allt detta bara för att man älskar Östers IF. Men vi har kämpat, vi har drömt, vi har försvarat det vi håller är kärt. Och nu står vi är tillsammans och ler, jublar och kanske fäller en tår. Drömmen är här, som i Napoli ´87!

Det var många rader om en liten sak, men jag tror det var just det som efterfrågades. Det handlar alltså mer om en känsla än om en spelidé även om den senare analysen uppskattas! Såg i någon vimmelbild i Smp inför Ukraina-Sverige tre för mig okända herrar med en Sverigeflagga med texten ”Napoli ´87”. Ett stort tack för denna handling!

Det är vi som är Öster.

Lämna en kommentar